La Vall del Ges commemora l'1-O

A la plaça Nova de Torelló es va presentar el monument commemoratiu de l'1-O.

Publicat 02/10/2019, Torelló/Sant Pere/Sant Vicenç - Societat
la-vall-del-ges-commemora-l-1-o

L'acte de l'1-O a Torelló. (Foto: Ajuntament de Torelló).

Unes 500 persones de Torelló van commemorar aquest dimarts al vespre el segon aniversari de l’1-O, dia en què es va celebrar el referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya. L’acte va començar a les 8 del vespre amb una concentració davant les escoles, Vall del Ges i Fortià Solà, que van ser col·legi electoral aquell dia. Tot seguit es va iniciar un recorregut fins a la plaça Nova, acompanyats pels grallers de Torelló i Sant Pere, i els gegants de Torelló i el Barri de Montserrat. L’entrada a la plaça es va fer en quatre columnes i es va projectar un audiovisual que va servir per explicar com serà el monument de l’1-O que properament s’instal·larà a la plaça de la Vila. Davant l’escenari hi havia col•locades quatre peanyes amb focus leds, damunt les quals es van col·locar quatre urnes de l’1 d’octubre del 2017. El vídeo, format per un text escrit, es va dividir en quatre blocs i cada vegada que finalitzava un s’il•luminava una de les paraules de les urnes. També es va aprofitar per mostrar a tots els assistents una simulació de com quedarà. No hi va haver cap parlament i l’acte es va cloure amb el cant dels Segadors. Des de l’Ajuntament destaquen que era un acte “simbòlic” que bàsicament va servir “per presentar el monument” i que consistirà “en gravar a la pedra de la plaça de la Vila un total de 21 paraules com dignitat, perseverança, empoderament, escoles o urnes” mentre que al mig s’hi podrà llegir la de ‘Poble’. L'equip de l'Escola d'Arts Plàstiques és qui gestiona la producció del monument commemoratiu de l'1 d'Octubre. 

Sant Pere també va recordar el 2n aniversari de l’1 d’octubre. Un centenar de persones van assistir a l’acte que es va fer a la plaça 1 d’Octubre, davant l’Ajuntament, per reivindicar aquell dia. Es va comptar amb els parlaments de Miquel Bosqued, del CDR de la Vall del Ges, que va explicar els records d’aquell dia i què va representar, així com també va fer referència al Consell de la República i va animar a tothom a apuntar-s’hi. Alhora es va comptar amb la intervenció d’un representant del CDR Nacional, Christopher, que va llegir un manifest. Per últim, l’alcalde de Sant Pere, Jordi Fàbrega, va tancar l’acte. A banda de llegir el manifest de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va explicar com va viure la detenció de Txevi Buigas. Va recordar que ell juntament amb l’alcalde de Sant Vicenç, Eric Sibina, es van traslladar el passat dilluns 23 de setembre a la masia on s’havia instal·lat fa pocs mesos, durant l’escorcoll de la Guàrdia Civil. Fàbrega va anunciar que des de Sant Pere impulsaran una campanya per posar-se al servei de Folgueroles, municipi on vivia Buigas, i va presentar una urna solidària amb una fotografia d’en Txevi que quedarà instal·lada a l’Ajuntament amb l’objectiu “de recaptar diners”. Per últim, es va cantar Els Segadors, en una vetllada que va ser animada pels grallers. Prèviament, a les 12 del migdia es va fer una concentració davant l’escola Xandri per recordar que va ser col·legi electoral. 

A Sant Vicenç, es va fer la lectura del manifest i l’encesa del coet per part del CDR de la Vall del Ges a ¾ de 10 del vespre a la plaça de l’Ajuntament en un acte que va comptar una quarantena de persones mentre que a Borgonyà amb unes vint-i-cinc. I a Orís, al local social de l'Ajuntament es va fer una projecció d'imatges de l'1-O, seguit d'un pica-pica i després una cassolada i el llançament del coet. 

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació