Inauguren l'exposició El Carnaval de Portes Endins

La mostra explica els orígens i la història de la festa i es podrà visitar fins el 21 de febrer. 

Publicat 12/02/2021, Torelló - Carnaval de Terra Endins
inauguren-l-exposicio-el-carnaval-de-portes-endins

L’exposició ‘El Carnaval de Portes Endins’ es va inaugurar aquest dijous al vespre a través de la qual es ressegueix 43 anys d’història del Carnaval de Terra Endins, centrant-se en els seus actes més concorreguts com el Pullassu, les Senyoretes i Homenots, la Rua o l’Enterrament de la Sardina i que es podrà visitar fins el 21 de febrer. L’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, va dir que “cal aprofitar aquest moment atípic per repensar què volem fer a partir d’ara” i que l’exposició servirà “per tenir les base de les edicions anteriors del Carnaval i projectar les futures perquè siguin encara millors”. Tota questa tasca que s’ha fet de divulgació i documentació “no s’hauria pogut fer en un any normal”, va dir el regidor de Cultura, Xevi Lozano, un material “que es quedarà al poble”. El portaveu de les entitats organitzadores del Carnaval, Marc Tienda, va destacar que “a darrera del Carnaval hi ha tota una història”. 

L’apartat del Pullassu constarà de diferents punts on es combinen plafons d’informació, so i llum, per tal d’ambientar i fer viure als espectadors, petits moments de la cercavila i el ritual. A la plaça de Germà Donat es podran conèixer els elements que configuren la cercavila. Un sensor de presència activarà unes animacions de so i llum de curta durada que reflectiran la vivència a la plaça (la traca d’inici, els 3 coets inicials o els diables). Al carrer Capsavila es podrà gaudir d’un altre espai interactiu on es posarà en relleu la importància de la música de les txarangues i les batucades. La plaça de la Vila és l’espai escollit pel col·lectiu per fer un repàs a la seva història a través dels cartells de les edicions passades de la festa. També serà en aquest espai on els visitants podran ambientar la plaça amb llum i so a través d’un altre punt d’interacció. Per acabar, la plaça Vella, centre neuràlgic del Pullassu, servirà per acollir els dos últims espais informatius: un espai d’hemeroteca i la guia il·lustrada del ritual de la rauxa i els seus elements. Pel que fa les Senyoretes i Homenots, desplegaran a la plaça Nova La Passarel·la del Temps, per on el públic podrà desfilar i, a través de codis QR, escoltar les cançons més emblemàtiques de la festa, al mateix temps que podrà gaudir de fotografies de la passarel·la, des dels 80 fins a l’actualitat. En els mateixos plafons, els assistents també podran conèixer i descobrir els més de 35 anys d’història de les Senyoretes i Homenots, una festa que des del seu naixement ha destacat pel seu esperit rebel i transgressor, gràcies a imatges i  reculls de diari. També hi haurà El Racó del Cartell. S’hi exposaran tots els cartells de la història de les Senyoretes i Homenots, que destaquen per la seva sàtira mordaç i pel seu esperit de disbauxa, i també s’hi podran veure vídeos d’edicions passades de la festa en un ambient retro i seductor. En el cas dels actes programats per suplir la Rua, a la Nau de Carrossaires es podran conèixer els secrets de cada una de les colles de la Vall del Ges, així com el què els porta dedicar-se, durant mesos, a construir una carrossa.

Per altra banda, ACTE ha estrenat un documental ‘Carrossaires, la Màgia de Terra Endins’ sobre la trajectòria dels carrossaires que ha realitzat la mateixa entitat i amb direcció de Jordi Franco, de Torelló. Dimecres es va fer la preestrena al Teatre Cirvianum on hi van assistir 135 persones de les colles carrossaires de Torelló. El dissabte se n’han programat dues sessions més, una  a les 12 del migdia i l’altre a les 6 de la tarda.  

Pel que fa la websèrie ‘La Llegenda del Falatell’ es presentarà un cop s’hagi pogut acabar tot el rodatge tot i que aquesta setmana ja s’ha publicat un ‘teaser’ promocional, en el què ja es pot entreveure l’ambientació de la sèrie. La websèrie tractarà en clau d’humor les peripècies de tres sequaços del Kumandu Barrila per recuperar la vara de poder el Falatell en mans de les autoritats eclesiàstiques i municipals i intentar trobar un nou Rei o Reina Carnestoltes. A més, a través de les profecies del Germà Malaquies, l’espectador podrà descobrir, entre altres coses, el passat d’alguns dels personatges, l’origen del Falatell o la creació del primer Pullassu. Malgrat el retard en el rodatge, Marc Tienda assegura que l’organització ha quedat “satisfeta” de tots els actes programats.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació