inici contacte avís legal
Divendres, 19 d'Octubre de 2018
notíciestop músicaprogramacióprogramació setmanaltarifesa la carta

La ciutadania de Torelló podrà decidir a quin projecte es destinen els 15.000 euros dels pressupostos participatius
Participació Ciutadana - Torelló - 15/05/2018

L'Ajuntament de Torelló presenta, per primera vegada, els pressupostos participatius, una eina de democràcia directa a través de la qual els veïns i veïnes podran decidir a quin projecte es destina una partida de 15.000 euros dels comptes municipals. Tots els grups del consistori han consensuat un total de vuit projectes que la ciutadania, a través d'un procés de votació, haurà de decidir quin s'executarà durant l'any 2018. El segon tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Albert Portús, va explicar quins criteris han fet servir per escollir les actuacions i que són que les propostes no poden tenir un cost superior als 15.000 euros, han de ser viables tècnicament, no poden estar incloses en el pressupost municipal ordinari, han de ser projectes a desenvolupar i no de manteniment, quantificables econòmicament i no poden condicionar els pressupostos d'anys posteriors. Portús va dir que "la idea i la voluntat és que de cara l'any vinent l'import sigui superior" i "que el projecte escollit no caldrà licitar-lo i l'execució serà ràpida perquè es podrà fer amb un contracte menor".

Xevi Lozano, d'ERC-JpT, va destacar que tots els grups municipals han fet "un treball conjunt i sa" i s'ha prioritzat "l'interès dels projectes" per sobre "dels partits". A més, s'ha treballat perquè fossin propostes "de diferents àmbits" i d'àrees com obres i serveis, cultura, esports o serveis socials.

La ciutadania podrà escollir entre un total de vuit projectes que són habilitar el parc de la Cabanya amb jocs infantils adaptats i completar-ho amb bancs i papereres; renovar la il·luminació nadalenca dels carrers més cèntrics de la població, en total deu; o cursos sobre alfabetització digital per a la ciutadania i creació d'una APP sobre l'oferta formativa de l'Ajuntament. El tercer tinent d'alcalde, David Forcada, va explicar que els cursos són "d'eines d'ofimàtica bàsica com el word, l'excel, l'internet o la navegació o utilització de mòbils". També es contempla un pla de foment de la lectura amb la instal·lació de casetes de llibres en espais públics i que es col·locarien "en els llocs on hi ha més afluència de gent com el cap, els jardins o les places". Els altres projectes són la compra d'equipaments TIC per a la biblioteca del barri de Montserrat, destinar els recursos econòmics a un projecte social per a la gent gran que consistiria en "gestionar un transport que porti les persones majors de 65 anys al Casal i les torni a casa seva", va assenyalar el socialista Francesc Rivera. S'inclouria en la iniciativa ?Fem un àpat al dia' que neix com una acció per prevenir l'aïllament i la soledat que pateixen les persones de la tercera edat. En una primera prova pilot se'n beneficiarien "8 persones i en la segona es podria ampliar a setze". Els darrers projectes són implantar un circuit esportiu a l'aire lliure a la zona esportiva; i l'adequació de la pista esportiva del carrer Puigdassalit, amb accessos adaptats, enllumenat i xarxes de protecció.

El regidor de la CUP Francesc Manrique va explicar que "podran votar tots els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys i empadronades a Torelló abans de l'1 de gener del 2018".

Per la seva banda, l'alcalde de Torelló, Santi Vivet, va animar "tothom a participar-hi" i espera "ser prou ràpids i seguir el calendari marcat".

Es podrà votar a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Torelló www.ajtorello.cat. Per fer-ho caldrà introduir el DNI. El període de votació serà del 8 al 17 de juny. El consistori també habilitarà punts de participació en equipaments públics que són a l'OAC Casa Espona i el Torelló Jove. Aquesta vegada no es contemplen punts de votació físics com sí es va fer en el procés participatiu del camp de futbol del barri de Montserrat, en un procés participatiu que segons Manrique "encara té moltes mancances". La proposta més votada es donarà a conèixer a la població, l'endemà mateix.


EN DIRECTE
Conectar a l'emissió en directe
Ara fem...
1
Imagine Dragons
Zero
2
Little Mix & Nicky Minaj
Woman Like Me
3
Shawn Mendes
Under Pressure
4
Veil
What Happens Next
5
The Black Eyed Peas
Big Love
6
Paul Mc Cartney
Fuh You
7
Ariana Grande
Breathin
8
Mark Knopfler
Good on You Son
9
The Struts & Kesha
Body Talks
10
Muse
Something Human
Ajuntament de Torelló
Diputació de Barcelona
Teatre Cirvianum
Ràdio Ona - Plaça Nova, 11, baixos - 08570 Torelló. - Tel. 93 850 44 56