inici contacte avís legal
Diumenge, 23 de Setembre de 2018
notíciestop músicaprogramacióprogramació setmanaltarifesa la carta

La 35a edició del Festival de Cinema de Muntanya projectarà 44 films i farà un tribut a l'alpinista Jordi Pons
Cultura - Torelló - 11/10/2017

Torelló celebrarà del 10 al 19 de novembre la 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya. Tal com va anunciar l'organització el mes de juliol, el festival farà un tribut a l'alpinista i cineasta català Jordi Pons, que serà a la vegada el protagonista de l'acte inaugural. Pons forma part d'una generació juntament amb Josep Manuel Anglada, Francesc Guillamón, Heinz Pokorski, Joan Cerdà i Emili Civis, que a la dècada dels anys 50 van iniciar una activitat important a diverses serralades del món. És el cas de les parets alpines, els Andes, l'Hindu Kush o l'Himàlaia, unes gestes que van situar l'alpinisme català al món. A més, Jordi Pons va aconseguir documentar aquest progrés mitjançant el cinema. En l'acte inaugural es reviuran les grans ascensions a través de la projecció de pel·lícules de Pons en un format entrevista que estarà conduït per la periodista de TV3 Marta Bosch.

El Festival tornarà a ser el centre neuràlgic del cinema de muntanya amb la projecció de pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d'aventura i etnografia i natura. Durant els deu dies de certamen, es projectaran un total de 44 pel·lícules que optaran a la Flor de Neu d'Or de la 35a edició. Els films han estat seleccionats d'entre un total de 119 propostes rebudes i de 27 països diversos.

El festival torellonenc serà l'escenari on s'estrenaran diverses produccions europees. És el cas d'un llargmetratge de Dave O'Leske, que narra els 94 anys d'història de l'escalador americà Fred Beckey. De fet, el mateix equip productor va guanyar el 2013 la Flor de Neu d'Or pel film ?K2. Siren of Himalayas'. També passarà per la pantalla torellonenca ?Last nomads of Everest', que retrata de quina manera subsisteixen les últimes famílies nepaleses que encara viuen de la ramaderia a 4.000 metres d'altitud. En clau catalana, Jordi Canyigueral presentarà la seva darrera producció, ?Common Ground', sobre l'aventura dels germans Pou i Hansjörg Auer quan intenten escalar parets inexplorades a Sibèria. També hi haurà l'estrena mundial del film del català Jaume Altadill, ?Vignemale paret nord, 60 anys més tard', que es projectarà fora de la competició i dins la sessió Premier. La pel·lícula explica de quina manera Jordi Pons, a l'edat de 83 anys, va completar la paret més alta dels Pirineus.

D'altra banda, l'organització ha fet una aposta important per la sessió Natura i Muntanya, que va estrenar l'any passat. Aquesta sessió reuneix produccions que posen el focus en la natura, l'etnografia i la cultura de muntanya. Fins a 11 pel·lícules s'han especialitzat en aquest àmbit i es podran veure al cinema El Casal.

No hi faltaran tampoc les sessions Neu Extrem i +Xtrem, i la infantil.
Com a novetat, el festival incorpora a la programació un acte de preinaguració. La nit del 9 de novembre al teatre Cirvianum hi haurà un concert del cor Exaudio d'Igualada que interpretarà un repertori musical amb peces relacionades amb la muntanya.

Finalment, aquesta 35a edició tornarà a apostar per les activitats paral·leles. Es podran veure prop de quatre exposicions, una taula rodona sobre l'esquí de muntanya liderada per la torellonenca Clàudia Galícia i la igualadina Laura Orgué i una projecció d'un audiovisual sobre l'escaladora Sílvia Vidal. També s'han consolidat les activitats a la Biblioteca Dos Rius amb una programació diària a través de xerrades, conferències i un planetari.

El Festival ha tornat a comptar amb la col·laboració de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA CX, i ha augmentat el pressupost amb un 5% respecte el 2016 amb un total de 158.000 euros. També compta amb la col·laboració local de les empreses Axilone Metal, Tesem i Covit S.L.


EN DIRECTE
Conectar a l'emissió en directe
Ara fem...
1
Imagine Dragons
Natural
2
Veil
What Happens Next
3
Mala Rodriguez & Stylo
Contigo
4
The Black Eyed Peas
Big Love
5
Paula Valls
Monsters
6
Paul Mc Cartney
Fuh You
7
Ariana Grande
Breathin
8
Lana del Rey
Venice Bitch
9
The Struts & Kesha
Body Talks
10
Muse
Something Human
Ajuntament de Torelló
Diputació de Barcelona
Teatre Cirvianum
Ràdio Ona - Plaça Nova, 11, baixos - 08570 Torelló. - Tel. 93 850 44 56