inici contacte avís legal
Dimecres, 23 de Maig de 2018
notíciestop músicaprogramacióprogramació setmanaltarifesa la carta

El 35è Festival BBVA de Cinema de Muntanya farà un tribut a l'alpinista i cineasta català Jordi Pons
Cultura - Torelló - 14/07/2017

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló farà un tribut a l'alpinista i cineasta Jordi Pons en la que serà la seva 35a edició, que se celebrarà del 10 al 19 de novembre. Així ho va explicar el director del certamen, Joan Salarich, durant la renovació del conveni de coorganització i col·laboració amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX que es va fer dijous. L'aportació global al certamen serà de 35.000 euros, 5.000 més que l'any passat.

L'acte inaugural 'Jordi Pons: el cinema de l'alpinisme' farà un reconeixement a la seva figura ja que reuneix "l'esperit del Festival". I és que, segons Salarich, "combina la passió per la muntanya i el cinema" així com "va posar la llavor perquè Torelló decidís organitzar un Festival competitiu cinematogràfic ara fa 35 anys". Pons ha rodat 23 documentals de muntanya L'espectacle servirà per reviure les ascensions de l'alpinisme català d'una generació que a la dècada dels cinquanta "va iniciar una activitat important a tots als nivells i a totes les serralades del món com són les parets dels Andes, l'Hindu Hush o l'Himàlaia".

Una de les novetats és que es farà una pre-inauguració la nit del 9 de novembre amb un concert del cor Exaudio d'Igualada al Teatre Cirvianum titulat ?La Muntanya'. El grup està format per 32 noies dirigides pel mestre Esteve Costa que interpretaran un repertori de catorze peces musicals de Mendelssohn, Schumann o Brams "que tenen com a denominador comú la muntanya".

La 35a edició ampliarà les activitats paral·leles a la Biblioteca Dos Rius on s'hi faran xerrades, exposicions o presentacions, entre d'altres, sota el nom ?El Festival a la biblioteca'. D'aquesta manera, i després de l'èxit de l'any passat es vol consolidar aquest espai "com un referent de la cultura de muntanya, apartat de les projeccions cinematogràfiques". Joan Salarich creu que "som una activitat cultural de primer nivell i, per tant, ens hem d'obrir a nous públics i eixamplar horitzons". També s'augmentarà la presència del Festival a la sala de cinema El Casal.

Pel que fa el Premi Periodisme d'Internet vol consolidar les noves bases després que l'any passat s'obrís a totes les plataformes digitals, més enllà dels blogs. I el Premi Periodisme en premsa escrita arribarà a la seva 13a edició. Fins el 20 de setembre es poden presentar els projectes que optaran a la Flor de Neu de plata. Salarich va mostrar la seva satisfacció perquè un dels membres del jurat, Rafael Ballbona, ha guanyar recentment el 37è premi Sant Joan de literatura.
Respecte el Cicle BBVA de Cinema de Muntanya, que va néixer l'any 2001, es troba a la seva 17a edició. Fins al moment s'han realitzat "21 projeccions en 27 poblacions i enguany s'espera arribar a les 30".

Per la seva banda, l'alcalde, Santi Vivet, va expressar "els millors desitjos per la 35a edició del Festival que convertirà Torelló en la capital mundial de cinema de muntanya". A l'acte també hi van assistir Jaume Freixa, director del BBVA de Torelló i la Vall del Ges, i Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes. Durant la presentació del conveni de coorganització i col·laboració, tots van tenir paraules de record a qui havia estat president de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu i que va pilotar la fusió de caixes que va donar pas a Unnim, Joan Contijoch, que va morir el passat mes de febrer.


EN DIRECTE
Conectar a l'emissió en directe
Ara fem...
1
Florence & the machine
Hunger
2
Selena Gomez
Back to you
3
5 seconds of summer
Youngblood
4
Rita Ora & Cardi B
Girls
5
The weekend
Call Out my name
6
Q-Tip & Demi Lovato
Don?t go breking my...
7
Arcade Fire
Put Your money on me
8
Snow Patrol
Don?t Give In
9
Imagine Dragons
Next to me
10
La Pegatina & Macaco
Ahora o nunca
Ajuntament de Torelló
Diputació de Barcelona
Teatre Cirvianum
Ràdio Ona - Plaça Nova, 11, baixos - 08570 Torelló. - Tel. 93 850 44 56