Torelló se suma al Dia Internacional de la Mort Perinatal i el Dol Gestacional

La Dos Rius acull fins el 26 d'octubre l'exposició ‘Nadons que mai van poder ser fotografiats’ i la xerrada 'Morir abans de néixer’.

Publicat 22/10/2019, Torelló - Societat
torello-se-suma-al-dia-internacional-de-la-mort-perinatal-i-el-dol-gestacional

Cartell amb les activitats.

Torelló commemora per primera vegada el Dia Internacional de la Mort Perinatal i el Dol Gestacional. Ho farà programant diverses activitats durant aquest mes d'octubre, en una iniciativa conjunta de les regidories de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament. El primer acte previst és l'exposició ‘Nadons que mai van poder ser fotografiats’, del projecte fotogràfic Stillbirth (2011), de la psicòloga catalana Norma Grau. La mostra es podrà visitar del 14 al 26 d'octubre a la Biblioteca Dos Rius. Aquesta exposició, dedicada al dol gestacional i neonatal, inclou un conjunt de fotografies plenes d’emotivitat que reflecteixen la maternitat i la pèrdua, l’amor i el dolor de les famílies que han perdut un fill durant l’embaràs o pocs dies després de néixer. Stillbirth és un projecte dedicat als comiats, rituals i a la creació de records per les famílies en dol perinatal. Es va iniciar com a resposta a la necessitat dels pares de nadons morts de tenir imatges dels seus fills. Un projecte obert a totes les famílies que han viscut la pèrdua d’un fill. Amb aquestes imatges, tractades amb molta sensibilitat, es dóna un lloc i una identitat al nadó mort i es reivindica la paternitat més enllà de la mort d’un fill, convidant a la reflexió i a la visibilitat del dol gestacional.

El programa d'activitats seguirà el dimarts de la setmana que ve, a les 8 del vespre, a la Biblioteca Dos Rius amb la xerrada ‘Morir abans de néixer’, a càrrec de Núria Jar, periodista especialitzada en ciència i salut i Elena Crespi, psicòloga perinatal.

Finalment, el diumenge 27 d'octubre, a les 6 de la tarda, el Teatre Cirvianum acollirà la representació de l'obra de teatre ‘Una gossa en un descampat’, de Clàudia Cedó. L'espectacle explica el cas d'una parella que arriba a l'hospital, ella embarassada de 5 mesos i amb dolor. En una setmana hauran de fer-se a la idea que perden el fill.

El passat mes de juliol, ja es van inaugurar a Torelló dues plaques de reconeixement públic del dol gestacional i perinatal, situades a la pujada de Rocaprevera i a l'entrada del cementiri. La iniciativa es va tirar endavant arran d'una moció presentada durant l'anterior legislatura pel grup de la CUP i aprovada per unanimitat en el ple municipal.

Aquest dimarts 15 d’octubre va ser el Dia Internacional de la Mort Perinatal i el Dol Gestacional.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació