Pescallunes és el mot escollit com 'La Paraula del Poble' de Torelló

Ha rebut un total de 41 vots, seguida "arramissar" i "catxar". 

Publicat 27/06/2022, Torelló - Participació Ciutadana
pescallunes-es-el-mot-escollit-com-la-paraula-del-poble-de-torello

‘Pescallunes’ és la paraula escollida dins el projecte ‘La Paraula del Poble’ impulsat per Òmnium Cultural Osona i l’Ajuntament de Torelló després que diumenge finalitzés el termini de votació.  De les disset paraules finalistes i amb un total de 127 vots recollits, Pescallunes ha estat el mot que ha rebut més suports, amb 41 i, per tant, és ‘La Paraula del Poble’ que més s’identifica amb Torelló. El regidor de Participació Ciutadana, Xevi Lozano, explica que el procés “ha posat sobre la taula vocabulari propi del poble, des de paraules que provenen del món festiu i la cultura popular fins a paraules en desús”. Després de l’exposició i la votació per escollir ‘La Paraula del Poble’, el projecte ha de culminar amb la instal·lació a la via pública d’un element commemoratiu relacionat amb la paraula guanyadora. Lozano afegeix que “ara tocarà buscar un espai on quedi representada aquesta paraula” i que quan ho tinguin decidit “ho comunicaran a la població”.

La segona paraula amb més vots ha estat arramissar, amb 23, i la tercera catxar, amb 17. La resta de paraules finalistes que han obtingut suports són Burot (12), Falatell (8), Refetó (6), Porronada (5), Carrossaire (4), Mastufejar (3), Porrona (3), Vaques (2), Barganyar (1), Belit (1) i Pítima (1). Els vots s'han recollit telemàticament i en dues urnes físiques ubicades a la Biblioteca Dos Rius i al Casal Cívic i Comunitari Torelló. El procés participatiu de ‘La Paraula del Poble’ ha comptat amb la col·laboració dels centres educatius, les biblioteques, l’Oficina de Català, el Casal Cívic, la residència d’avis i l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET). Fins a finals de gener es van poder presentar mots representatius de Torelló per afegir-los al llistat inicial elaborat per lingüistes i escriptors.  Posteriorment, es va fer la tria dels mots finalistes i es van preparar materials didàctics per difondre aquests mots entre la població.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació