Les ordenances fiscals de Torelló no incrementen l'IBI

El PSC hi va votar en contra, JxCat hi va donar suport i la CUP es va abstenir. 

Publicat 30/10/2019, Torelló - Política
les-ordenances-fiscals-de-torello-no-incrementen-l-ibi

El moment de la votació de les ordenances. (Foto: Ajuntament de Torelló).

L'Ajuntament de Torelló va aprovar en el ple de dilluns les ordenances fiscals per al 2020, amb els vots a favor de l'equip de govern i Junts per Catalunya, l'abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC. La regidora d’Hisenda, Elisabet Viñas, va explicar els detalls de la proposta, que inclou no incrementar el tipus de l'Impost de Béns Immobles, l'IBI, tot i ser “una proposta arriscada”. En canvi, sí que es contemplen mesures per lluitar contra els pisos desocupats i fomentar que se cedeixin pisos a la Borsa de Lloguer Social de l'Oficina d'Habitatge de Torelló. Així, es podrà aplicar un recàrrec del 50% per habitatges que faci més de dos anys que estiguin desocupats i també es podrà aplicar una bonificació del 75% als habitatges cedits a la Borsa de lloguer social. En l'àmbit mediambiental, es mantenen les bonificacions pels vehicles elèctrics en el màxim que permet la llei (75%) i també pels vehicles que produeixen un menor impacte ambiental. A més, s'augmenta a 31 anys l'antiguitat dels cotxes antics bonificats. Entre la resta de modificacions s'inclou, per exemple, reorganitzar les taxes per accedir a la documentació de l'Arxiu Municipal i la possibilitat d'aplicar exempcions en el preu de la piscina d'estiu en supòsits excepcionals, com ara en casos d'onada de calor. La regidora va destacar que la proposta d'ordenances intenta “no augmentar la pressió fiscal als ciutadans, millorar la gestió de la despesa del pressupost i aprofundir en l'àmbit social i mediambiental”. En aquest sentit, va anunciar la creació d'una comissió de treball amb representants de tots els grups municipals pel “seguiment i implementació d'un model de fiscalitat progressiva i ambientalment sostenible”. 


Des del PSC, Roser Roma, va dir que “no sabem per on agafar les ordenances, ja que no entenem cap de les propostes que presenteu”. Va dir que “hi ha poca concreció i treball” i que per això “hi votem en contra”.  La portaveu de JxCat, Neus Codina, va justificar el vot favorable del grup perquè “són les mateixes que va presentar l’anterior equip de govern del Pdcat amb algunes modificacions”. Per  la seva banda, el portaveu de la CUP, Francesc Manrique, va constatar que les ordenances “incorporen pocs canvis i són continuïstes respecte les de l’any passat” i va valorar positivament aspectes com “la bonificació dels pisos de lloguer, el recàrrec als habitatges buits o la taxa dels vehicles”. Tot i això, va lamentar que “són les ordenances pitjors pel que fa a la negociació o tracte amb la resta de grups de l’Ajuntament”. El grup es va abstenir en aquest punt.

En l'apartat de mocions, se’n va aprovar una a proposta de la CUP per rebutjar les actuacions policials en la resposta popular dels últims dies a les sentències judicials. El text demana la destitució del conseller Miquel Buch, la dissolució del cos de la BRIMO i la retirada dels cossos de seguretat de l'Estat. La moció va rebre el suport de l'equip de govern, mentre que Junts per Catalunya es va abstenir i el PSC hi va votar en contra. També es va aprovar una altra moció dels cupaires per tal que l'Ajuntament s'adhereixi a la Xarxa de municipis per l'economia social i solidària. L'única abstenció va ser de Junts per Catalunya. Finalment, es va aprovar una altra moció de Junts per Catalunya per a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica. La CUP i el PSC hi van donar suport i l'equip de govern es va abstenir.

Per altra banda, tots els grups van aprovar per urgència un manifest contra la violència masclista. Es va guardar un minut de silenci a la sala de plens en memòria de la dona assassinada fa poc més d'una setmana a Vic a mans de la seva exparella. El ple va acabar amb un segon minut de silenci a la sala de plens, en aquest cas per les víctimes de la llevantada que va afectar diverses comarques catalanes la setmana passada. La sessió va començar amb el suport de tots els grups al manteniment de l'activitat industrial a la planta de Prysmian de Manlleu.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació