Els càrrecs electes visiten el Centre de Tractament de Residus d’Osona i el Ripollès i el Dipòsit controlat d’Orís

Hi van participar una cinquantena de persones procedents de 26 ajuntaments, de la Mancomunitat la Plana i del Consell Comarcal d’Osona. 

Publicat 28/11/2019, Orís - Medi Ambient
els-carrecs-electes-visiten-el-centre-de-tractament-de-residus-d-osona-i-el-ripolles-i-al-diposit-controlat-d-oris

Al centre, l'alcalde d'Orís, Arnau Basco, durant la benvinguda als assistents. (Foto: Consell Comarcal d'Osona).

El Consorci per a la gestió de residus urbans d’Osona i el Consell Comarcal d’Osona van organitzar dimecres una jornada de portes obertes al Centre de Tractament de Residus municipals d’Osona i el Ripollès (CTR) i el dipòsit controlat d’Orís als electes de la comarca. A la visita hi van assistir una cinquantena de persones procedents de 26 ajuntaments, de la Mancomunitat la Plana i del Consell Comarcal d’Osona. La iniciativa es va organitzar “amb l’objectiu que els representats dels ajuntaments coneguin de primera mà la gestió de residus que es fa actualment i les seves instal·lacions”, segons explica l’alcalde d’Orís, Arnau Basco.

I és que el proper mes de gener farà 25 anys que va entrar en funcionament el dipòsit controlat. Aquest fet va permetre tancar els nombrosos abocadors que hi havia arreu de la comarca  que gestionaven entre 2 o 3 ajuntaments i millorar la gestió dels residus municipals.

La visita va començar amb la benvinguda del mateix Basco, el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez i el president del Consorci de residus, Albert Castells. Aquest últim va explicar per sobre la situació de la comarca, que registra any rere any els millors índexs de recollida selectiva i que ha estat pionera en la recollida porta a porta, i durant els propers anys ho serà amb la implantació del sistema de pagament per participació. A més, va agraïr l’esforç que s’ha fet fins ara alhora que va demanar la col·laboració dels alcaldes/esses i regidors/eres per seguir millorant.

Seguidament i amb l’ajut d’una presentació digital, la tècnica de l’àrea de residus del Consell Comarcal va explicar les diverses fases de construcció i explotació del dipòsit controlat, la gestió dels lixiviats i el biogàs. També va donar a conèixer el funcionament del CTR, una instal•lació que permet tractar la fracció resta, la fracció orgànica i els residus voluminosos, que es produeixen a Osona i al Ripollès. Finalment es van anunciar els preus del Consorci per l’any 2020 i es van desgranar els costos de tractament, el cànon de l’Agència de Residus de Catalunya i els retorns corresponents a la recollida selectiva. Després de l’explicació tècnica es va fer la visita al CTR, és a dir, als molls de descàrrega, sala de control, afinament, magatzem de compost, ferro i aluminis i el tractament d’aires. La visita va continuar cap al dipòsit controlat on es va trepitjar la 1a i 2a fase del vas B i es va poder veure de ben a prop la fase 3.1 que s’està explotant en aquests moments. La jornada va acabar amb un refrigeri a les oficines de control del dipòsit.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació