El ple de Torelló aprova una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

Va ser aprovada amb els vots d'ERC-JpT i JxCat Torelló. El PSC es va absentir i la CUP no es va presentar a la sessió. 

Publicat 15/10/2019, Torelló - Política
el-ple-de-torello-aprova-una-mocio-de-rebuig-a-la-sentencia-del-tribunal-suprem

El moment de la votació de la moció. (Foto: Ajuntament de Torelló).

L’Ajuntament de Torelló va aprovar en una sessió extraordinària del ple una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació, que va ser aprovada amb els vots d’ERC-Jpt, JxCat i l’abstenció del PSC. Els regidors de la CUP es van absentar. La moció, redactada conjuntament per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), manifesta el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya. També reclama la llibertat immediata de tos els presos i preses polítiques i exigeix la seva amnistia, així com dels exiliats i exiliades. A més, mostra el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estrat espanyol. El text  es reafirma en el caràcter polític i no violent del moviment independentista català i condemna tots els intents de criminalització. Alhora exigeix al govern de l’estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular. Finalment, l’Ajuntament s’adhereix a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem tant a nivell nacional com internacional, i convida a la ciutadania a participar en totes les lluites compartides pacífiques a favor dels drets i les llibertats. També es compromet a participar en l’acte convocat pel president de la Generalitat el 26 d’octubre al Palau de la Generalitat. 

L’alcalde, Marçal, Ortuño, va començar la seva intervenció dient que “ja no parlem d’independència, parlem del menyspreu a drets fonamentals trepitjats amb l’excusa d’un relat fals en el que han col·laborat totes les estructures de l’estat espanyol amb l’objectiu final d’atemorir i fer callar qualsevol disidència que posi en qüestió al règim del 78”. 
Ortuño va afegir que “no ho aconseguiran, avui estem més convençuts en la lluita contra aquest sistema que només sap fer servir la repressió per tractar els anhels d’un poble que vénen de lluny i que estan emparats pel dret internacional”. El batlle torellonenc va prosseguir amb el seu discurs amb “encara més alçats per combatre un estat amb un cap hereu directe del general Franco i un president del govern espanyol que enlloc d’asseure’s a dialogar diu que assistirem en els propers dies, i gràcies a la repressió policial, als últims cops de cua del moviment”. “No serà així, no passarà, perquè només depèn de nosaltres i nosaltres persistirem”, va dir. Marçal Ortuño va expressar que “aquest no serà el nostre final sinó el principi del seu”. I és que “no és justícia, és venjança i un estat que actua així està condemnat al fracàs”. L’alcalde va concloure la seva intervenció amb que “ho fem pel futur dels nostres fills i filles perquè volem que visquin en una societat lliure, justa i plena” i que “avui no s’ha acabat res, la sentència no ens desanima, al contrari, ens subleva i esperona en la lluita d’un estat català veritablement democràtic. Ho tornarem a fer i no pararem fins aconseguir-ho”. 

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Joan Carmona, va dir que “la sentència que hem conegut ha de ser acatable com totes” i que “vivim en un estat de dret amb separació de poders”. En aquest sentit va afirmar que “el judici s’ha realitzat amb les condicions de màxima transparència i ha garantit el dret de totes les parts”. Segons Carmona, “la sentència és fruit dels errors dels dirigents independentistes que s’han saltat la llei i del fracàs de la política”. Pels socialistes “és l’hora d’obrir una nova etapa basada en el respecte i la legalitat de les institucions i presidida per una ferma voluntat de diàleg que pugui recosir la societat catalana i que pugui tancar les ferides tan profundes provocades pel procés independentista i les seves conseqüències”. Joan Carmona va manifestar que “no demanem l’amnistia perquè voldria dir que no ha passat res i sí que ha passat, tampoc l’absolució perquè l’han de demanar els condemnats”. Va acabar amb “que la justícia deixi pas a la política i el diàleg”.

Des de JxCat Torelló, la seva portaveu, Neus Codina, va explicar que “avui és un dels dies més foscos de la democràcia espanyola” i que “la justícia ha demostrat que és un instrument de revenja, que ha criminalitzat la democràcia i la independència”. Codina va dir que “som part d’aquest drama perpetrat per un estat que no només és sord al nostre clam democràtic sinó cec a la realitat de les persones”. Per JxCat la sentència és “injusta” i va destacar que “convocar un referèndum no és un delicte recollit al codi penal”. El judici “ha estat una farsa” i “es condemna per un delicte de sedició que no és real”. Per la portaveu del grup, “l’1 d’Octubre és l’exercici autèntic més gran de la democràcia que ha vist Europa en les últimes dècades”. També va dir que “rebutgem la vinculació del dret a manifestació i lliure expressió i la utilització de la desobediència civil amb el delicte de sedició”. Neus Codina va anunciar que la contribució econòmica que rebran els tres regidors per assistir al ple d’aquest dilluns la donaran “a la caixa de solidaritat”.

Pel que fa els regidors de la CUP no van assistir al ple. El seu portaveu, Francesc Manrique, va publicar dilluns al matí a través de twitter que “avui es fa un ple extraordinari però jo no hi aniré. No tinc res en contra del ple. No tinc res en contra de la moció, al contrari. Però avui toca anar a l’aeroport. Tots amb el tsunami democràtic”.

El ple va acabar amb un llarg aplaudiment de ciutadans que van omplir la sala noble de Can Parrella. 

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació