Càritas Interparroquial de Torelló atén 314 persones durant l’any 2021

Dimarts es va presentar la Memòria 2021 que recull l'activitat de l'entitat i l'estat econòmic del darrer any.

Publicat 22/06/2022, Torelló - Societat
caritas-interparroquial-de-torello-aten-314-persones-durant-l-any-2021

Càritas Interparroquial de Torelló va atendre un total de 314 persones durant l’any 2021. Ho va fer gràcies els 39 voluntaris que hi han dedicat més de 1400 hores anuals. El 54% de les persones ateses són menors dels 19 anys. Aquestes són algunes de les dades que recull la Memòria 2021 de l’entitat que es va presentar dimarts al matí al Santuari de Rocaprevera. El document recull l’activitat de l’entitat i l’estat econòmic del darrer any. El director de l’entitat, Ramon Martínez, va recordar les paraules expressades en el pregó de la festa major de Torelló de l’any 2016: “A Càritas ens agradaria dir que tan de bo no haguéssim d’existir, ja que voldria dir que la nostra societat ja és prou justa”. Durant el 2021, però, “les necessitats i les desigualtats no tan sols no disminueixen, sinó que cada dia n’hi ha més”. Martínez va destacar que la memòria de Càritas 2021 té dos objectius ben definits: “esdevenir una eina d’anàlisi per planificar nous reptes als equips tècnics i voluntariat i donar a conèixer la situació actual a la resta d’entitats i a tota la població perquè, conscienciats de la necessitat de dignificació de tothom, tinguem sempre present que Càritas som tots”. El director també va destacar “el treball en xarxa amb algunes entitats de la vila i centres educatius, amb els Serveis socials de l’Ajuntament de Torelló, i va agrair el suport de comerços, empreses, i dels socis i donants”.

La secretària de l’entitat, Maria Dot, va explicar que de les 314 persones que es van atendre en els diferents programes que impulsa l’entitat “175 van ser acollides i ateses” per les set persones que formen l’equip d’acollida. El servei d'acollida ofereix atenció i ajuda per les necessitats bàsiques d'alimentació, salut, parament de la llar i habitatge. Però també “mirem de tenir una mirada integral de la persona” i per això les xifres “mai no reflecteixen les accions que fomenten l'empoderament de les persones” com ajudar en els tràmits burocràtics per la regularització, a treure l'entrellat dels números amb les entitats bancàries o acompanyar en una entrevista de feina. Durant l’acte també es va presentar l'activitat de projectes com el Traster, “un dels serveis més antics i amb més tradició” a Torelló, que gestiona els donatius de mobles i objectes de la llar per millorar les condicions de vida de persones i famílies en situació precària”, va explicar Pere Sellés, un dels voluntaris del projecte. Joan Casas, voluntari del programa per un habitatge digne, va dir que “l’habitatge és un dret, però també és una palanca que dóna ales” i que una de les dificultats és que “actualment no n’hi ha”. L'entitat gestiona un pis rebut a través d'una donació que l'any va acollir tres persones i com a “novetat”, l'any passat es va arribar a un acord amb el bisbat de Vic per utilitzar la rectoria de la parròquia de Montserrat que actualment acull a una família de cinc membres.

Els Àpats en companyia de l'àrea de Benestar Social de l'ajuntament és un altre dels programes en què col·labora Càritas. El servei vol facilitar un espai relacional a persones grans i “fràgils” però que “encara no està del tot consolidat”, va explicar M. Àngels Casals, una de les tres voluntàries del programa.  El programa atén vuit persones però “ens agradaria que cresqués el nombre”. L'àpat es fa al Casal Cívic i el nombre de dies que hi poden assistir depèn, en part, del transport adaptat que és com es fa el desplaçament. Pel que fa el projecte Fars per detectar la solitud no desitjada entre les persones grans “va fer setze deteccions i n’estem acompanyant set” amb set voluntaris. La iniciativa que va posar en marxa l’entitat l'any passat ja compta amb 21 fars.  Un altre dels programes que impulsen és el de reforç escolar, que es va reprendre després de la pandèmia amb quatre voluntaris i que va atendre nou alumnes, sis de secundària i tres de primària. Els alumnes del Cirviànum, el Marta Mata i el Rocaprevera també col·laboren amb l’entitat.

Aquesta web utilitza cookies de tercers per oferir una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis l'usuari accepta l'ús que fem de les cookies. Acceptar | Més informació